flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи є карантинні обмеження поважною причиною для пропуску строку? — позиція ВС

10 лютого 2022, 15:10

Запроваджені карантинні обмеження разом з особливостями трудової діяльності можуть свідчити про наявність об’єктивних істотних труднощів для своєчасного подання заяви про прийняття спадщини.

Про це нагадав Касаційний цивільний суд, розглядаючи скаргу позивача, якому суди попередніх інстанцій відмовили у визначенні додаткового строку для прийняття спадщини (справа №205/3310/20).

Наприкінці квітня 2020 року чоловік звернувся до приватного нотаріуса з приводу подання заяви про прийняття спадщини. Але той йому повідомив про пропуск строку та рекомендував звернутися до суду. Утім, суди також уважали, що перебування за кордоном упродовж одного тижня протягом 6-місячного періоду не могло завадити вчасному зверненню за спадщиною. 

Однак КЦС звернув увагу на положення ч.3 ст.1272 Цивільного кодексу, які говорять, що поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є ті, які пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. 

Суди не врахували, що з 12.03.2020 в Україні запроваджено карантин, унаслідок чого обмежувалося пересування громадян, прийом громадян державними нотаріальними конторами та приватними нотаріусами. Це вплинуло на пропуск позивачем 6-місячного строку, який до того ж був незначним (21 день — час, на який, зокрема, припадали карантинні обмеження).

Тож КЦС задовольнив позов і надав чоловікові додатковий строк для прийняття спадщини.

 

 

Джерело ЗіБ